« Takaisin

Lähellä ihmistä -terapeuttisen sielunhoidon koulutus

Perheniemessä on koulutettu sielunhoitoterapeutteja jo vuodesta 2008 alkaen. Lähellä ihmistä -Terapeuttisen sielunhoidon koulutus on rakennettu ja se toteutetaan Suomen ACC:n (Association of Christian Counsellors) terapeuttisen sielunhoidon koulutuskriteerien mukaan. Koulutukselle on myönnetty ACC:n akkreditointi.

Lähellä ihmistä -Terapeuttisen sielunhoidon koulutuksen tavoitteena on antaa sielunhoidolliseen palvelutyöhön terapeuttisia valmiuksia kohdata ja tukea erilaisissa elämäntilanteissa eläviä ihmisiä kokonaisvaltaisesti. Koulutuksessa yhdistyvät kristillinen ihmiskuva, monipuolinen käytännön valmiuksien tukeminen sekä psykologinen ja psykiatrinen tieto. Koulutusta suositellaan sekä terapeuttisen sielunhoidon valmiuksia kaipaaville vapaaehtoistyössä toimiville että seurakuntien työntekijöille. Koulutus tarjoaa mahdollisuuden syventää osaamista ihmisen kohtaamisessa myös sosiaali- ja terveystoimen ammateissa toimiville.

Koulutuksen toteutus

Lähellä ihmistä - terapeuttisen sielunhoidon koulutuksen ensimmäinen lukuvuosi toteutetaan kokopäiväisenä lähiopetuksena. Sitä seuraaviin syventäviin opintoihin sisältyy viisi lähijaksoa viikonloppuisin. Koko koulutuksen ajalle on mahdollista hakea opintotukea.

Koulutus muodostuu luennoista, työnohjatusta asiakastyöskentelystä, pienryhmätyöskentelystä, kirjallisista tehtävistä sekä opiskelijan henkilökohtaisesta sielunhoitoterapiasta.

Koulutuksen sisältö:
- Teologiset perusteet
- Terapiatyön ja sielunhoitoterapian perusteet
 - Psykologiset ja psykiatriset perusteet
- Mielenterveystyö, kriisit ja traumat
- Seksuaalisuus, avioliitto ja perhe
- Luovat, toiminnalliset, kokemukselliset ja keholliset menetelmät
- Pari- ja pienryhmätyöskentely
- Työnohjattu asiakastyön harjoittelu (150 tuntia)
- Oma sielunhoitoterapia (40 tuntia)

Taustakoulutuksena odotetaan sosiaali- ja terveydenhoitoalan, kirkollisen alan tai kasvatusalan peruskoulutusta. Vaihtoehtoisesti voidaan hyväksyä myös muu soveltuva koulutus ja aiemmin suoritetut riittävät sielunhoidon opinnot.

Kouluttajina useita psykologian, teologian, psykiatrian, psykoterapian ja sielunhoitoterapian asiantuntijoita esim.

Heli Suoaro, seurakunnallisten aineiden opettaja, diakoni, sielunhoitoterapeutti
Leena Junnila, MMM, sielunhoitoterapeutti
Saara Kinnunen, psykoterapeutti, perheneuvoja, kirjailija
Päivimaria Kuivamäki, kehityspsykologi, lasten psykoterapeutti 
Päivi Niemi, terapeutti, Psyk.EAT, työnohjaaja, seksuaalineuvoja, kouluttaja
Aila Lankinen, sosionomi, sielunhoitoterapeutti  (valmistuu psykoterapeutiksi 2020)
Tarja Vilppola, Master of Arts in Psychotherapy (IPSICC/IATA, Tanska, kätilö, seksuaaliterapeutti, sielunhoitoterapeutti
Petri Välimäki, TM, pastori

Kokemuksia koulutuksesta:

"Olin työskennellyt yli 20 vuotta sairaanhoitajana päivystysalueella ja olin melko uuvuksissa työtaakkani alla. Vuosien varrella lähipiirissä oli ollut monenlaista psyykkistä pahoinvointia. Aloin kiinnostua yhä enemmän ihmisen mielestä. Miten jotkut selviytyvät erilaisista kriiseistä ja miksi toiset taas näyttävät jäävän jumiin ongelmiinsa. Masentuvat, ahdistuvat ja sairastuvat eri tavoin.

Hakeuduin LI - terapeuttisen sielunhoidon koulutukseen Perheniemeen ja se aika on ollut monella tapaa parasta aikaa elämässäni. Sain hengähdystauon kuormittavasta työstäni. Asuin viikot Perheniemen opiskelija-asuntolassa täysihoidossa. Opetus oli laaja-alaista, kouluttajat olivat alansa huippuammattilaisia. Perheniemen kylän ympäristö ja luonto ovat jo itsessään hoitavia. Kurssikavereiden kanssa jaettiin ilot ja surut, joidenkin kanssa muodostui läheisiä ystävyyssuhteita, jotka kantavat yhä.

Oma hengellinen kasvuni koulutuksen aikana oli valtava harppaus lain alta rakastavan Jumalan syliin ja huolenpitoon. Luonnollisesti tämä on vaikuttanut kaikkiin ihmisuhteisiini ja kohtaamisiini ihmisten kanssa. Opinnot antoivat hyvät valmiudet nykyiseen työhöni terveysaseman mielenterveys- ja päihdehoitajana. Nykyisessä työssäni tunnen olevani omalla paikallani ja saan käyttää niitä lahjoja, joita Jumala on halunnut minulle antaa. -Anne "

HAKEMINEN

Koulutus on käynnissä. 

Koulutuksen aikataulu:

  • Perusopinnot 24.8.2020-27.5.2021
  • Syventävien opintojen lähijaksot syksyllä 2021   

13.-15.8.2021
10.-12.9.2021
8.-10.10.2021
5.-7.11.2021
10.-12.12.2021

Koulutuksen hinta

Perusopinnot:
Opetus 85 €/viikko
Täysihoito 65 €/viikko ma-to, (69 €/viikko ma-pe syksyn kolme ensimmäistä viikkoa)
Sisältää majoituksen omin liinavaattein 2 hh sekä ruokailut
Ruokailut ei-majoittuville 29 €/viikko ma-to, 34 €/viikko ma-pe (sis. lounaat ja päiväjuomat)

Syventävät viikonloput:
Opetus 138 €
Täysihoito 74 € (sis. majoituksen 2 hh ja ruokailut)
Ruokailupaketti ei-majoittuville 27 € (sis. aloituskeiton, lounaat ja päiväkahvit)

Opiskelukustannukset laskutetaan kuukausittain. Opiskeluun voi hakea KELA:n opintotukea. Työvoimaviranomaiselta voi tiedustella mahdollisuutta opiskella työttömyysetuudella. Lisäksi työttömänä olevien on mahdollista hakea opintoseteliavustusta.

Henkilökohtainen sielunhoitoterapia: Opiskelija hankkii omakustanteisesti sielunhoitoterapeutin kouluttajan ohjeistuksen mukaan.

Koulutuksen järjestäjä pidättää oikeuden mahdollisiin muutoksiin.

Alkaa

24.8.2020

Päättyy

12.12.2021

Laajuus

80 op