Valitse alasivu...
7.10. Kauniit ja kipeät muistot vievät menetettyyn Karjalaan
Haastateltavana on Salme Anttola, jonka äiti työskenteli Sairalan evankelisella kansanopistolla Kirvussa, paikassa, jossa opisto aloitti toimintansa 1924. Mukana myös Reijo Telaranta, jonka isä toimi Sairalan evankelisen kansanopiston johtajana sodan aikana.
Kuuntele:
14.10. Perheniemen opistossa myös monet evakot ja heidän lapsensa ovat saaneet uuden suunnan elämälleen
Opiston eri vaiheista, muun muassa sota-aikana, kertoo Kapteeni evp Pertti Laaksonen, joka sai pysyvän vamman käteensä opiskeluaikanaan Perheniemessä. Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä kantamasta huolta opiston tulevaisuudesta. Vielä kymmeniä vuosia jatkuneen uurastuksen jälkeen hän haluaa olla edistämässä opiston toimintaa.
Kuuntele:
21.10. Opistolla myös ihastuttiin ja rakastuttiin
Johannes Ijas ei voinut koskaan unohtaa tyttöä, jonka näki kantavan sianruokaämpäriä opiston pihalla. Kekseliäänä nuorena miehenä hän löysi keinot lähempään tuttavuuteen. Kun ihastuminen sai vastakaikua ja tunteet syvenivät, syntyi siitä todellinen rakkaustarina, jonka tulta ei enää mikään sammuttanut.
Kuuntele:
28.10. Kasvisruokaa, kotitaloustaitoja ja luonnonmukaista elämäntapaa oppimassa
Kotitalousopettaja Kaarina Virtanen on tullut tunnetuksi kasviruoka- ja kotitalousopetuksistaan. Virtanen työskenteli kymmeniä vuosia Perheniemen opiston palveluksessa yhdessä puolisonsa Aimon kanssa. Heidän panoksensa opiston hyväksi on ollut merkittävä. Virtaset tarjosivat jopa oman mökkinsä opiskelijoiden leirikäyttöön.
Kuuntele:
4.11. Lapsuuden muistoja Perheniemen opistolta
Reijo Telarannalla on ollut kosketuspintaa Perheniemen opistoon jo hyvin varhaisina vuosinaan. Reijon isä Paavo toimi kymmeniä vuosia opiston johtajana ja näin ollen sai myös Reijo nähdä ja oppia monenlaisia asioita, joskus hän avusti opetustyössä palkkion toivossa.
Kuuntele:
11.11. Perheniemen opisto on vaikuttanut jopa sukujen historiaan
Perheniemen opisto on ollut merkityksellinen monien perheiden ja sukujen historiassa. Saman suvun jäsenet ovat voineet käydä opistolla pyhäkoulua, rippikoulua, osallistuneet kursseille ja ovat myös olleet töissä opistolla. Muistojen matkalla -ohjelmassa muistojaan opistosta kertovat Salme ja Salla Anttola sekä Seija-Sisko Häyhänen.
Kuuntele:
18.11. Nuori rehtori isojen haasteiden ja mahdollisuuksien kantajana
Päivi Sipponen aloitti Perheniemen opiston rehtorina 23-vuotiaana. Kolmenkymmenen vuoden aikana jouduttiin useita kertoja rakentamaan mahdollisuuksia opiston olemassaololle. Sipposen aikana aloitettiin muuan muassa suosittu musiikkilinja, joka antoi monille pohjan musiikin jatko-opintoihin. Naispappeus-asia tuli hänen aikanaan ajankohtaiseksi. Sipponen oli Suomen ensimmäinen kansanopiston naispappi.
Kuuntele:
25.11. Opiston musiikkilinja antoi pohjaa jatko-opinnoille
Luokanopettaja Tarja Repo opiskeli Perheniemen opiston musiikkilinjalla 1981–1982. Opiston musiikkilinja antoi hyvät eväät sekä pisteitä ja osaamista jatko-opintoja varten. Opistolla oli myös tuolloin muita mielenkiintoisia kursseja, joille Tarja osallistui innokkaasti.
Kuuntele:
2.12. Muutoksen mahdollisuus avasi tien haasteiden keskellä
Petri Välimäki aloitti Perheniemen opiston rehtorina 2007. Opiston opetuksen suunta vaati tuolloin suuren remontin, johonka etsittiin avaimia opiston alkuperäisestä tarkoituksesta. Yhteistyöllä ja Jumalan avulla noustiin uuteen kasvuun.
Kuuntele:
9.12. Perheniemen opiston uusi rehtori haasteiden ja mahdollisuuksien edessä
Perheniemen opisto täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se on merkittävä virstanpylväs opiston värikkäässä historiassa. Minna Ahtiainen aloitti Perheniemen opiston rehtorina vuoden 2023 lopulla. Juhlavuosi tarjoaa uudelle rehtorille iloa, mutta myös haasteita opiston toiminnan menestyksekkäässä jatkumisessa myös tulevaisuudessa.
Kuuntele: